1. Home
  2. Știri
  3. Sofia Vicoveanca
Sofia Vicoveanca

Sofia Vicoveanca

130
0

La mulţi ani Sofia Vicoveanca! Vedeţi mesajul emoţionant transmis de artistă cu această ocazie

Trandafirul Bucovinei, Sofia Vicoveanca, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Interpreta, care este una dintre cele mai distinse doamne ale cântecului popular românesc, împlineşte 75 de ani.
Născută în 1941, în comuna Toporauţi, localitate aflată în apropiere de orașul Cernăuți, a primit la naștere numele de Sofia Fusa. Copilăria i-a fost marcată de greutăţi, odată ce tatăl acesteia a fost luat prizonier sovietic. Ulterior s-a mutat în comuna Vicovu de Jos, care i-a servit drept inspiraţie pentru alegerea numelui scenic de – Vicoveanca. S-a recurs la această schimbare la îndemnul directorul ansamblului artistic unde era angajată care considera că numele Sofia Fusa nu avea sonoritate artistică.
Talentul incondestabil al Sofiei Vicoveanca este confirmat şi de palmaresul impunător de premii: “Meritul Cultural”; Medalia “Tudor Vladimirescu”; Medalia “Meritul Cultural”; Crucea Naţională “Serviciul Credincios”; Ordinul Naţional “Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, titlul de Cetăţean de Onoare al localităţilor Suceava, Rădăuţi, Siret, Pojorâta, Ciocăneşti şi Vicov etc.
Sofia Vicoveanca a oferit cu ocazia zilei de naştere un mesaj deosebit pentru fani: “Azi este o zi specială pentru mine. Nu vă spun câţi ani număr, pentru că deja ştiţi că eu îs de demult, de pe vremea lui Ştefan cel Mare. Îmi zic singură asta, că dacă-mi zice altcineva, îmi strică ziua. Şi pentru vremea care a trecut, pentru cea care o să vină, pentru amintirile ce le păstrez în suflet cu drag şi cele ce de-abia de-acum le voi crea, pentru fiecare clipă, zi, an, cui altcuiva trebuie să mulţumesc, dacă nu Celui care ne dă tuturor viaţă, Creatorului nostru? Ca atare, primul meu gând din această zi: Îţi mulţumesc, Stăpâne!”.
Mai multe personalităţi de cultură i-au adus cuvinte de apreciere şi felicitare. Ştefan Bănică se numără printre acestea. Interpretul a postat pe pagina sa de Facebook chiar şi o filmare unde, spre deliciul publicului prezent, cei doi formează un duet.

(130)

Busuioc Primul post de Televiziune Muzicală din Republica Moldova