1. Home
  2. Știri
  3. MONDEN
  4. Irina Loghin, supranumită și regina muzicii populare, împlinește astăzi 79 de ani!
Irina Loghin, supranumită și regina muzicii populare, împlinește  astăzi 79 de ani!

Irina Loghin, supranumită și regina muzicii populare, împlinește astăzi 79 de ani!

235
0

Irina Loghin este una dintre cele mai iubite și apreciate cântăreţe de muzică populară de peste Prut, având o bogată activitate artistică atât în țară, cât și în străinătate. S-a născut pe data de 19 februarie 1939 în comuna Gura Vitioarei din județul Prahova.
,,Nici nu mai ştiu de când am început să cânt, pentru că m-am trezit cântînd. Tatăl meu avea voce foarte frumoasă. Şi mama avea glas frumos”, spune Irina Loghin.

Datorită timbrului și vocii inconfundabile, interpreta s-a bucurat de un succes greu de egalat. Astfel, în 1967  i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite şi îndelungată activitate artistică”. În 2002,  Ion Iliescu i-a conferit artistei Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.
În primăvara anului 2014, Irina Loghin a fost decorată cu Ordinul de Onoare de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Printre melodiile care i-au adus glorie se numără: ,,Câte griji are o mamă”, ,,Mai întoarce Doamne roata”, Văzui tinerețea mea”,, Valurile vieții și Eu sunt mama, eu copilul”, în colaborare cu Fuego ș.a.

                                                                                                                                                                   Autor: Cristina Zalujac

(235)

Busuioc Primul post de Televiziune Muzicală din Republica Moldova

LEAVE YOUR COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *