25 ianuarie, ziua în care s-au născut doi mari artiști ai neamului nostru, Nicolae Botgros și Nicolae Paliț, care sunt însuflețiți pe vecie cu valori moral-spirituale de elită.
Nicolae Botgros, conducătorul artistic şi prim-dirijorul Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii”, cel care a răspândit frumusețea muzicii populare prin toată lumea, împlinește 65 de ani.
Artistul s-a născut pe 25 ianuarie 1953 în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, într-o familie de lăutari. Și-a făcut studiile la Şcoala de Arte din Soroca, iar mai apoi la Conservatorul „G. Musicescu” din Chişinău.
În anul 1982 i s-a acordat titlul de Artist emerit şi în 1988 – cu cel de Artist al Poporului. În 1993 a fost decorat cu Ordinul Republicii. În 2014, i s-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” al României.
Cel de-al doilea sărbătorit, artistul emerit al poporului, Nicolae Paliț, a atins jubileul de 60 de ani. Interpretul de muzică populară s-a născut pe 25 ianuarie 1958 în satul Cetireni, raionul Ungheni. Cântă de mic copil, anume dragostea pentru muzică l-a adus la Chișinău, unde a absolvit Institutul de Arte. A cerit inimile telespectatorilor cu melodiile ,,Nepoței bunelul are”, ,,Mult mi-i drag în sărbători”, ,,Două fete tata are”, ,,De la Cernăuți la vale” ș.a. Vocea lui a fost auzită pe scene din diferite colțuri ale lumii precum: Romania, Polonia, Iugoslavia, Bulgaria și Egipt.
,,Ce este mai frumos pe lume decât cântecul popular izvorit din inima mamei, altoit cu multă dragoste de tată, desprins din freamăt de codru, intreținut de murmurul izvorului, care iți răscolește intreaga ființă și te înalță deasupra vântului, deasupra norului, deasupra negurii”, spune Nicolae Paliț despre muzica populară.
Autor: Cristina Zalujac
(1418)