1. Home
  2. Știri
  3. 15 ianuarie, 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
15 ianuarie, 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

15 ianuarie, 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

157
0

15 ianuarie este ziua lui Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale.

Anul acesta se împlinesc 171 de ani de la nașterea marelui poet, fiind marcată totodată și ziua culturii naţionale, în urmă cu 10 ani la 15 ianuarie 2011.

Mihai Eminescu, născut la data de 15 ianuare 1850 în satul Ipotești, județul Botoșani și a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori români, fiind considerat poetul naţional.

Eminovici Mihai era cel de-al șaptelea din cei unsprezece copii ai unui mic boier, Gheorghe Eminovici, și ai Ralucăi Eminovici, născută Jurașcu.

A debutat ca scriitor în 1866 cu poezia ”La mormântul lui Aron Pumnul”, acesta scriind literatură și lucrând ca jurnalist, la acea vreme.

Mihai Eminescu a fost și este considerat de către cititori și de critica literară cel mai important scriitor romantic din literatura româna, supranumit și  ” luceafarul poeziei romanesti “.

Între anii 1866 şi 1869, a călătorit prin Transilvania până în București, prilej cu care a cunoscut realitatea românească, tradițiile și obiceiurile.

În 1867, s-a angajat ca sufleor și copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiale, ulterior devenind sufleor și copist la Teatrul Național din Bucureşti, unde l-a cunoscut pe I. L. Caragiale. Cu această trupă a mers în turnee, continuând să publice poezie şi proză şi să facă traduceri. În 1968 începea proiectul de roman “Geniu Pustiu”.

Studiile de la Viena şi Berlin și cum a cunoscut-o pe Veronica Micle

Între 1869 și 1872 a fost student la Viena, mai precis “auditor extraordinar” la facultățile de filosofie și drept. Aici se va împrieteni cu Ioan Slavici şi o va cunoaște pe Veronica Micle. Totodată, a început să colaboreze la publicaţia Convorbiri literare. Între anii 1872 și 1874 a fost student “extraordinar” la filosofie, la Berlin, cu o bursă acordată de cenaclul Junimea, dar nu s-a prezentat la examene.

În septembrie 1874 era numit director al Bibliotecii Centrale din Iași, iar Eminescu preda și logică, la Institutul academic, în locul lui A. D. Xenopol.

În 1875, rămas fără slujbă, Eminescu a primit postul de corector și redactor al părții neoficiale la Curierul de lași, unde numeroase rubrici erau realizate de el fără semnătură. A frecventat cu regularitate ședințele Junimii, unde l-a introdus și pe Ion Creangă. Tot în această perioadă s-a îndrăgostit de Veronica Micle.

În 1877, era invitat să intre în redacția ziarului Timpul, iar Eminescu a părăsit Iașiul și a venit la București, unde s-a dedicat gazetăriei. În 1880 era redactor-șef al publicației. Din această perioadă datează unele dintre marile lui poeme, precum “Scrisorile” şi “Luceafărul”.

Pe 6 august 1879 a murit Ștefan Micle, iar văduva acestuia, Veronica, a venit la București, şi-au făcut planuri de căsătorie, la care poetul a renunţat în anul următor.

În ianuarie 1883, Eminescu a fost internat pentru o vreme în spital, cu diagnosticul de “manie acută”, starea sănătăţii lui fiind precară de foarte mulţi ani. Potrivit mai multor specialişti, printre care şi criticului Nicolae Manolescu, Eminescu suferea de psihoză maniaco-depresivă. În toamna anului 1883, Eminescu era trimis la un sanatoriu din Viena. În primăvara anului următor, Eminescu s-a întors la Iaşi, dar în noiembrie era internat în Spitalul Sfântul Spiridon din oraş.

Moartea ui Mihai Eminescu și opera literară

Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Șuțu din strada Plantelor din București, unde oscilase, tragic, între perioade de aparentă sănătate și episoade de revenire a bolii.

În 1948 era ales, post-mortem, membru al Academiei Române.

Creația literară a lui Mihai Eminescu este una vastă, impresionantă, cuprinzând de la poezie la traduceri din limbi străine, piese de teatru, încercări beletristice. Aparţinând unui romantism literar relativ întârziat, opera sa poetică a fost influențată şi de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de marile sisteme de gândire ale romantismului, dar şi de teoriile lui Arthur Schopenhauer şi Immanuel Kant.

Ca un element insolit, potrivit World Records Academy, “Luceafărul” lui Mihai Eminescu este cel mai lung poem de dragoste. “Poemul poate fi simplu descris (pentru generaţia YouTube de astăzi…) drept o combinaţie între “Pe aripile vântului/ Gone with the Wind” (dramă romantică), “Star Trek” (conţine divertisment SF) şi “Love Story” (poemul este unul dintre cele mai romantice şi se încheie cu o dramă) – toate amestecate, ceea ce înseamnă că este un poem romantic, dar şi unul modern, al mileniului al treilea”, notează cei de la WRA.

În anul 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, iniţiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care data naşterii poetului Mihai Eminescu – 15 ianuarie – a devenit Ziua Culturii Naţionale.

“Fiind foarte român, Eminescu e universal”, spunea poetul Tudor Arghezi.

“Foarte români”, au fost și Ion și Doina Aldea Teodorovici, cei care și-au lăsat nestemata amprenta asupra culturii.

Ne amintim împreună de marile valori ale neamului român:

Sursă info: http://www.ecoul.md/2016/01/14/luceafarul-poeziei-romanesti-mihai-eminescu/

Autor: Ascherov Tatiana

(157)

Busuioc Primul post de Televiziune Muzicală din Republica Moldova

LEAVE YOUR COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată.