1. Home
  2. Știri
  3. ARTĂ
  4. De ce trebuie să ascultăm muzică mai des. Iată cele 10 beneficii
De ce trebuie să ascultăm muzică mai des. Iată cele 10 beneficii

De ce trebuie să ascultăm muzică mai des. Iată cele 10 beneficii

894
0

Deși muzica nu e ca lumina, oxigenul sau ca oricare alt element indispensabil, oamenii sunt apropiați de ea într-un mod absolut şi o iau cu ei aproape oriunde: în maşină, pe stradă, la muncă ori acasă.

Demn de atenție este faptul că muzica ne poate pune la dispoziție o serie de beneficii la care nici nu ne-am fi gândit, iar pentru a şti cum trebuie să „profităm” de ea, vă prezentăm câteva dintre ele:

1. Reduce stresul
Muzica te ajută să scapi de stres, deoarece are un efect eliberator. Ea are capacitatea de a înlătura gândurile negative și de a debloca mintea de la întrebările ce ne frământă psihicul.

2.  Accelerează performanța cognitivă
Ascultarea muzicii intensifică procesele mentale. Un studiu realizat de Universitatea britanică Middlesex a sesizat că muzica are tendința de a îmbunătăți atât starea emoțională, cât și funcția cognitivă.

 3. Previne îmbatrânirea prematură a creierului
Contactul permanent cu muzica poate fi util în protejarea potențialului creierului odată cu trecerea timpului. Oamenii de știință au aflat că persoanelele care s-au aflat mai mult timp în compania muzicii își păstrează cel mai bine eficiența funcțiilor cognitive.

4. Treci mai ușor peste probleme
S-a dovedit că mai mult de 90 % din oameni ascultă muzică pentru a se detașa mai ușor de probleme.

5. Devii mai fericit
Atunci când asculți melodia ta favorită, creierul uman resimte acea senzație de plăcere ca atunci când mănânci prăjiura preferată sau când ești îndrăgostit.

6. Îți îmbunătățești abilitățile verbale
Mai multe studii au demonstrat că muzica are rolul de a aasigura o mai bună funcționare a creierului. Ea îți poate oferi răspuns la multe întrebări, posibilitatea de a-ți îmbogăți vocabularul și chiar soluții la unele probleme. Ascultând melodii franceze, arabe sau indiene, ai privilegiul de a cunoaște câte puțin din etnia acestor popoare.

7. Grăbește procesul recuperare  
S-a dovedit că după o zi grea de muncă, muzica lentă aduce o stare de relaxare, muzica preferată poate contribui la refacerea psihicului.

8. Te ajută să te concentrezi mai bine atunci când ai situații-limită
Sportivii sunt sfătuiți să asculte muzică înaintea marilor competiții. Cercetătorii britanici au demonstrat că reușitele aruncătorilor  în jocul de baschet sunt mai bune dacă ascultă înainte de meci anumite melodii.

9. Reduce din starea de neliniște
Muzica diminuează din starea de anxietatea precum o ședință de masaj. De asemenea, dacă asculți muzică în timpul unei proceduri de masaj, relaxarea este dublă.

10. Îmbunătățește acuitatea auzului
Un studiu efectuat pe un eșantion de 163 de persoane (dintre care 74 muzicieni) a scos în evidență faptul că oamenii care au contact frecvent cu muzica au un auz mai fin și dispun de capacitatea de a distinge mai bine diverse sunete.

Autor: Cristina Zalujac

(894)

Busuioc Primul post de Televiziune Muzicală din Republica Moldova

LEAVE YOUR COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată.