1. Home
  2. Știri
  3. ARTĂ
  4. INTERVIU | Eugeniu Gorean – Tânărul care pictează lumea în alte culori
INTERVIU | Eugeniu Gorean – Tânărul care pictează lumea în alte culori

INTERVIU | Eugeniu Gorean – Tânărul care pictează lumea în alte culori

139
0

Este unul dintre cei mai talentați și apreciați pictori atât de la noi, cât și de peste hotare. Lucrările lui reflectă o dragoste nesfârșită pentru peisaj, un simț ponderat pentru imagine și culori. Își expune tablourile pe simezele multor galerii de artă.

Eugeniu Gorean a acceptat să ne ofere un interviu având ca temă centrală pasiunea pentru acuarelă.

Eugeniu, care este povestea ta? Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru pictură?

Când am intrat pe ușile colegiului A. Plămădeală am zis că vreau să fac ceva frumos, și doar mai apoi am înțeles că o pot face prin acuarelă. Pot spune că drumul spre acuarelă nu a fost lin, au fost ezitări, desigur nereusite, însă importat este mereu să bați într-o țintă, și vei reuși.

Ești pasionat de tehnica picturii în acuarelă. Ce anume te atrage la acest gen de pictură?

Sunt pasionat de această tehnică, pentru că e dificil să o stabilești, ea nu se lasă controlată deodată. Este mai mereu un duel, și nu poți ști cine se va impune. Ea impresionează prin gama de tractări care le propune, prin coloritul său, atrage prin senzația că e foarte ușor abordabilă, însă când o încerci, te descurajezi repede.

De unde îți găsești inspirația, și ce preferi cel mai mult să pictezi?

Nu încerc să imi pun bariere în ce privește temele sau subiectele care le abordez, însă mai des mă opresc la peisaje urbane și rurale, animale, compoziții florale…Odată cu inspirația vine și subiectul, și tehnica.

Ai participat de-a lungul timpului la mai multe expoziții, care sunt cele mai semnificative?

Să participi la expoziții este foarte important, pentru că atunci întelegi obiectiv prin comparație, care este nivelul tău și la ce trebuie să mai lucrezi, așa a fost și la mine. Printre cele mai importante expoziții ale mele se numără: Bienala de Acuarelă din Narbonne Franta, Expoziția de Grup la Parlamentul Europei Bruxelles, Bienala de Acuarelă din Shenzen China, Expoziția de Acuarelă din Sankt Petersburg, și desigur Expozițiile personale din Londra și Guernsey.

Ce alte pasiuni mai ai înafară de pictură?

Pe lângă pictură mai organizez și stagii în acuarelă, unde doritorii pot afla unele ”secrete” din bucătăria acuarelei, sfaturi și îndrumări. Nu pot să omit pasiunea pentru calatorit, cred că este cel mai important element pentru a înțelege această lume.

Care este culoarea ta preferată?

Culoarea preferata depinde de perioada ta interioară, acum e turcoazul.

Vorbește-ne puțin despre planurile tale de viitor.

În această toamnă sunt planificate o serie de stagii în Franța, Spania și Moscova. La primăvară în Sankt Petersburg, Franța și China. Este important să nu stai pe loc, trebuie să creezi și să fii în concordanță cu timpul.

 

Autor: Cristina Zalujac

(139)

Busuioc Primul post de Televiziune Muzicală din Republica Moldova

LEAVE YOUR COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *